tinggal 2 hari je lagi..xsampai la sbnarnya..esok mlm dh terawih..means sudah datangnya Ramadhan, bulan yg penuh Barakhah...
Semoga kita antara hamba-NYA yang mensyukuri masih diberi peluang berjumpa Ramadhan tahun ni dan tak jemu bersujud padaNYA.. Ameen
ha..
Sebab nak puasa la kite cite pasal makanan..Bagi tergoda sket puasa nanti..hehe..
nk share la mggu lepas try buat Triffle ni..penah la tlg mama buat..tapi tolong kacau..tolong tuang dan yang paling penting..tolong makan..hehe
Bila buat sendiri..kurang jadi..tp jadi..rase best je..hihi (pehrahsan betul!! haha)
Bahan-Bahan:
Swiss Roll or ape2 je kek yang bergulung
Agar-Agar/Jelly (Aku pakai NONA je,senang and confirm jadik)
Susu cair
Tepung Castard
Gula
Buah-Buahan Cocktail
Cara-Caranya:
1) Kita slicekan swiss roll ikut citarasa masing-masing dan susun dalam bekas yg korang suka..aku letak dalam bekas transparent ni,senang nak simpan,senang nk makan and senang nak bagi kt orang..Lagi cantik if korang ade bekas kaca tu kan..
cute2 je kan |
2) Cocktail td korang sudu airnya, pastu curah letak kt atas swiss roll ni..Bagi lembab2 gitu..Jangan kotuang plak,kang hancur swiss roll tu..ha, aku letak sket2 buahnya,sbb bnyk sngt..korang terpulang la..sbb sndiri nk mkn pun kn..
3) Then, korang buat die punya castard plak..Castard aku tak jd sbb masak lame sngt,and aku xbiasa guna periuk besi,slalu pakai vision kt umah mama..ni umah sewa sndiri xmampu lg nk beli vision/tefal bagai tu..haha..
Tapi caranya, letak air dlm mgkuk,pastu amik 2 sudu castard..kacau castard tu hingga cair la..jgn bg ketul2..then, masukkn susu cair dlm periuk,masak sampai mendidih..
Masukkan cairan castard td dlm susu cair tu..
*jgn masukkan kalo ade ketul2,means yg ketul2 tu xyah la masukkan..(nanti xjd macm aku :p)
Kacau la sampai agak pekat or sebati..sekejap je ni..dia mcm ase buih2 sket gitu..Pastikan api yang slow yer..
Then tuangla castard korang ni dlm bekas td..
Peringatan: Castard ni sedap,sila buat bnyk biar lapisan ni paling tebal..kih2..
ni xjd sbb lama sngt masak,huhu |
4) Then korang bukak kotak nona td..masukkan air dlm periuk,masukkan serbuk nona..tggu sampai larut..tutup api..lebih mudah,ko ikut je arahan kt kotak tu..hihi
dlm proses nk larut |
5) Then,sendukkan dan masukkan dalam bekas tadi jugak..kiranya kt atas castard tu la..masukkan pelan2..dln bg custard tu naik la..taknk buat custard..letak ni terus pun boleh..maka tak jd triffle..jd doubleff..haha
6) mana cocktail nye?? bile letak?..suka hati la..letak la kt atas custard tu,sebelum ko letak jelly merah ni..nk tmbh lgi lepas letk jelly tu pn boleh..
then bekukan la..letak peti ais bg sejuk..nk biarkn sejuk bwk kipas pun..suka ati la..
Dah Siap..
Simple kan...
Kalo agak2 nk gempk..korang beli la whipped cream..then korang letak kt atas skali..pastu tmbh la strawberry ke,peach ke,blueberry ke..ha..
kelas presentation ko..boleh la g mastercepp plak pasni..hihi..
SELAMAT MENCUBA ;)
P/S: Bila jauh dr family..trasa nk mkn pape..kne buat sndiri..kalo tak..order je..tggl penuhkn perut..bersyukurlah sape yg carik mkn dkt kmpung halaman..
No comments:
Post a Comment