Nuffnang Ads

Wednesday, November 28, 2012

4 Movies in 5 Days

Ingat tak entry aku baru2 ni..

Korang click je Older post..tak pun click je kt sini... LONE RANGER

tu adalah movie pertama aku tengok mggu lepas setelah macam bebulan-bulan-bulan ntah xtau cite ape dh yg last aku tengok..tu la baru tengok movie..

Aku rase last aku tengok movie ng KakNa kot kt Curve sekian lama yang dulu..

Makanya,

22 November 2013 hingga 26 November 2012, 4 movie aku tengok..mmg la mcm xbnyk sangat kan..korang yg slalu bermovie marathon, maybe 3 movies sehari..tp bg aku mcm bnyk la..haha..sebab dah lame sangt tak masuk panggung wayang..ha, sekali..terus hari2 aku g tengok..

1) Istanbul Aku Datang


Yang ni aku g sorang-sorang je..malas dah aku cite..bace je la kt entry yg sebelum ni...haha..
Ni aku tengok kt TGV KLCC...hasil die..aku bawak balik mineral water TGV yg dh tinggal separuh..

2) SKYFALL






Yang ni pun kt TGV KLCC gak..kali ni aku tengok ng kawan aku..xsorang2 yer harini.. :)
Sebab mase aku nk beli online tu xberjaya..maka after keje abes kul 5 tu..terus aku cepat2 g KLCC..ramai giler org beratur nak tgok Twilight..so ak yg nak tgok Skyfall ni ade tiket lagi..tp seat pun tggl xbnyk gak sbnrnya..huhu..kitorng dapat yg tepi2 sket tp nasib baik xdepan mendongak..ok la tu..

Cite ni best ok..Bond pun dah tua..dh xlarat sangt..tp determination die tu yg penting..ha, part yg ngokngek tu..bnyk potong la kan..haha..padan muka foreigner yg tgok cite ni kt malaysia..hihi..

yg macam kureng sket, adalah satu grup foreigner ni yg pindah2 seat..terganggu gak la aku kn..Kawan aku ckp,maybe diorng masuk tu main seludup xde tiket..so main duk je la..bila tuan punya seat dtg..kne la pindh seat lain..

3) RISE OF THE GUARDIANS

Yang ni tiket xde ng aku..huhu..lupa nak mintak aritu..before tgok cite ni..aku rehat satu hari..Eza ajak tgok movie gak mlm tu..tp aku yg xlarat dh..then xjd la g tgok..kalo tak..5hari straight la aku tengok..

Kali ni tengok kt GSC OU plak..ng Zaid,Hasan and Fatin Zafirah..

tengok cite katun tgh cuti sekolah di hujung minggu plak tu..mmg ktorng gelak same2 ng budak2..tp cite ni mmg sesuai la kalo nak release tension..klaka okeyh..haha..ada lg skang cite ni..sila lah g tengok yer..bawak lah anak2 buah or anak2 sendiri kalo ade..hihi..

Lepas tu, ktorng g IKEA semata2 nk makan meatball..ntah mane silapnya..rase cept sangat kenyangnya..senak perut nk menghabiskan..tp sangat enjoy kua ng diorng..lame lepak same2..

4) PONTIANAK VS ORANG MINYAK





Yang ni plak on 26 November 2012..tengok at MBO Festival City..aku pun xtau nape tiket die camtu..or mmg mgkin cmtu dh skng..aku pun xtau..

Yang ni aku tengok ng Banglong and Amin..

Ceritanya aku tetinggal phone kt umah..balik keje,tgok ade msg Banglong, ajak tgok movie..so,aku pun reply and die ckp kul 9PM akn pickup aku..so,ktorng pun mkn dulu..after that g movie and balik..cite ni sejam lebih je kalo tak silap..sbb belum pkul 12 dh abis..

Cite mmg bongok..mmg die mcm bodoh alam sket..tp oklah utk cite lawak..ade part2 yang mmg kelakar die xberagak..tp ade gak part yg mcm boring sekejap..Tp kalo dah ade Johan,Nabil and Sharifah Shahira..mmg yg xklakar pun boleh jd kelakar..kompius aku..



MAKA, siaplah aku jelajah TGV,MBO and GSC..
dan besusun jugaklah mineral water kt atas meja kt umah ni..haha..bukan nk balas dendam tengok hari2 tp dah rezeki mggu lepas tu movie..hihi..okey tak alasan aku..ha,pitam..

So,kita tgoklah..mggu ni ape plak aktiviti kite yer..hihi..

S.E.K.I.A.N


Chempaka,

XOXO




P/S:: Nak tengok twilight..sape nak teman..?? sila angkat kening..hehe

Monday, November 26, 2012

Cubaan Kueh Che Mek Molek

Jom kita buat Che Mek..

Di kala sume org buat Durian Crepe..ha, aku buat kuih traditional..haha

Aku ni dh lame nk sngt mkm kuih ni, mmg feveret la..sebetulnya bukan la cubaan pertama..dh pernah buat a few times..

Aku mmg xtau sebetulnya sukatan die..sebab aku main buat je..yg penting bahan2nya betul..then suka ati korangla nk buat banyak mane..haha

BAHAN-BAHAN:

Keledek (Sweet Potato)
Tepung Gandum
Gula
Garam

CARA-CARA


Memula, ko amik keledek tu then rebus sampai masak. Kalo besar, ko potong-potong la..bagi senang masak kn..jgn lupa garam secukup rase..Air mase rebus tu, jgn penuh sangat,jagn sikit sangat..parat-parat je..agak-agak mcm tenggelam sikit2 tu ok la..Then, agak mcm dh masak tu, cucuk ng garpu utk tau kadar keempukkannya..Dah masak, tutup api, toskan dan buang kulitnya..


Then, penyek2kan keledek td, masukkan tepung..then gaulkan sampai sebati..ulikan sampai die jdlembut tp xmelekat-lekat..kalo macam lembik lagi..tambah tepung yer..pandai2 la korang buat sukatan sendiri yer..


 

Ok, dah tiba masanya nk membentuk jadi bujur2 macam bola rugby tu..Korang amik sejemput daripada adunan td, then penyekkan jd mcm kt bawah ni, jgn terlalu tebal..n jgn terlalu nipis,takot nanti mase goreng, che mek korang tu pecah..jgan lupa pkai glove plastik tu..bg xmelekat n utk kebersihan...:).. Pastukan masukkan gula, sesedap rase yer..tp jgn la bnyk sangat,kang xleh tutup plak..haa

 



Step seterusnya, goreng la sampai masak kekuningan..jgn lupa,sentiasa balik2 kan,bagi masak sekata..die kan bulat bujur kan..ko golek2 je gitu..


Dah siap, hidangkan dan melantaklah korang sampi abes..


 Yang macam kurang muncung tu..Cuya yang buat..hehe..

Aritu, aku buat malam,esok paginya boleh mkn lagi..malam lepas balik keje pun still boleh makan lagi..

SELAMAT MENCUBA (Y)


Chempaka
XOXO



P/S: Main masak2 ni best tau..even xreti and xsuka sangat..tp mcm bila dh besar..minat dan keupayaan tu dtg sendiri..kn..?

Thursday, November 22, 2012

PROTON SERVICE CENTRE,SETAPAK part II

Ha.. Ingt lagi tak aku ade janji nk buat special entry cite pasal yg pegi aritu..

Janji harus ditepati..biar lambat berkurun..asal selamat..asal buat..hahaha..

Aku pun mcm ingt2 lupa la kan..

tp kisahnya mcm aku cite kt entry sbelum ni..

PROTON SERVICE CENTRE SETAPAK

ha, macm tu la punca kejadiannya..so disebabkan, die mcm konon buka weekdays je dan aku mcm dah cuak sangat, die bunyik2..(mcm la masalah ape..membe2 aku gelakkan aku je,takot nk bawak kete tu sbb masalah gitu).. haruslah aku takot kan..ha..kita sambung balik.. maka aku mintak tolong Bangah bawakkan kete tu pg anta..

So, esoknya..aku tak ingt hari apa.. mcm pkul 11 am gitu bangah kol..die dh ade kt sane dh..tp sbb walk-in..so ramai la.. then kne buat appointment dulu..utk esoknya..jd mcm Bangah kene dtg lg skali la kan..die dh la duk Ampang..xpe..utk adikmu ni..haruslah bekorban kan..haha..

Esoknya lagi, appointment kul 9.30am.. then, bila check sume,dh tau ape masalahnya..diorng cakap kne order barang..esok plak baru barang sampai..Bila kira sume. budget dlm RM300+++++ termasuk cas servis la..so, rupa2nya, sabtu die bukak tp utk yg ade appointment je kot..ak pun xpasti la..Then, Bangah decide setkan appointment sabtu pagi, so aku boleh pegi sendiri kan..aku xkeje..plus dekat sesangat la ng umah akunya..ok, ok aje..lagipun, kesian kt Bangah,2,3 kali ulang alik..

Malam tu, Bangah dtg anta kete and die gitau..dlm lewat pg or tgahari sket la barang baru sampai..so, org Proton akn kol aku dulu la..baru ak g..

Rupa-rupanya,barang sampai awal pagi plak..AWAL pagi ok utk hari sabtu..haha.. ntah pkul bape ntah..aku rase dlm 8.15am kot..ade kol nombor tak kenal..03 kt depan..

"Selamat pagi..saya Shawal dari Proton Service Centre,boleh bercakap dgn Cik Fatin"

"err, yer saye..hmm" (Haruslah cover weyh,suara baru bgn tido..haha..bkn baru bgn tp dikejutkan dgn panggilan itu..hihihi)

"Semalam abg cik ade dtg order barang, skang barang dh sampai..so,bila boleh dtg yer..pg ni jgkla."

"err,boleh2..*tgok jam jap.. 9.30am ok?"

" boleh,9.30 am..nanti jmpe saya,Shawal"

"Ok"

Terus mata xleh tido dh..haha..tgok jam..kne mandi ni..kne breakfast sket ni..buatnya lame kang..kesian perut aku..huhu..

Cepat2 mandi..sempt lagi sapu sampah..hehe..mkn sket and terus pegi..haruslah Cuya teman..haha

Sampai je terus g kaunter,die dh ade record kn..sbb dh buat appointment..then, Shawal tu dtg..die amik kunci kete..ak ng Cuya pun melepak la..tgok kete..bace magazine sume.. 

Tgah ktorng duk borak2 and makan2, datang this one lady..tanye nk coffee or tea..blur kejap aku..baru jawab..jap tu die dtg anta air..rupanya..die memg Pembancuh Kopi kt situ..mmg tugas die utk sediakan air..tmbh yg xcukup kt mini pantry kt waiting room tu..entertain customers la..Wah..lagi tambah impress aku..kalo kt workshop biasa..ade..?haruslah berpanas ko..paling pun,ada la kusi ng sofa yg dh uzur kt ujung kedai..kipas stand satu..tp kne la ng harganya kan..

Dah siap tu, die dtg panggil and bagi invoice ,ak g bayar kt kaunter..so sebab Incik Oren tu penah register Proton Daring Card, dapatla discount 10%..so sumenya RM303..dh potong RM30++ kot aku rase..alhamdulillah..

Proton Daring Card tu.. aku gak yg register dulu..kt Jom Heboh Bukit Jalil..lame dulu..kad ntah ke mana ntah,hilang sebelum ak bg mama..haha..Free je mase register tu..die boleh register utk sume kete proton yg kite ade..macam,satu name tu memiliki 3 kete proton..ko boleh bg no kete and jenis kete utk ketiga3nya..semua pun dpt diacount..Baguskan..xperlu tnjuk card..sebb sume dh dlm system dh..:)

Kunci pun dh dapt..kami pun pulang..bagus tak bagus diorng ni..siap parking kete kt dpn entrance..so, senang..aku terus keluar..mcm2 tau2 je..aku xsuka parking yg sush keluar ni..haha..

opps, before lupa..sebab kt sebelah tu ada Old Town..so die boleh bagi coupon discount 20% plak..haha..baru ingt..kne guna ni..hihi..

Sekian sahaja..overall..recommended la utk ke cawangan setapak ni..Friendly and Efisyen.. 

Chempaka
XOXO



P/S: Tunggu 200000km dulu..kne tukar timing belt..sume tekejut tgok meter..haha..xpe,abah kate Incik Oren ade jaminan sejuta KM..ade lagi 800000KM..haa..

Lone Ranger

* Mata dh xleh bukak,tp ku gagahkan jua..takot lupa..muahahaha

Tau cite ISTANBUL AKU DATANG?


haruslah tau kan..ala yang ade Lisa,Beto,Tomok,Aizat

aku ni tersangatlah nk tengoknya cite ni..sebabnya..En.Beto kita la..dan juga,aku mmg suka tgok cite simple simple ni..xyah pikir-pikir..xyah nk emo-emo..boleh relax..lagipun,aku tau cite ni best..ini kan geng2 yang buat Gol & Gincu yang bikin..

Memula,konon nya nk tngok jumaat lepas..tp kne baby sit adik-adik lak..ingt nak bawak je skali diorng tu..tp takut jugak si Hariri jadi Hariribut..mau taufan kt situ..maka niat ditangguhkan..

Beralih la pada rabu mlm..konon nk tiket RM9 kn..si Nadya plak beriya la g kn..plan la nk g tngok wangsa walk mlm tu.. tiba hari kejadian, g amik die..die cakap dh tngok hari selasa ng kengkawannya tp dun mind utk tngok lagi..geram plak aku time tu..terus xjd tngok..

Khamis iaitu hari ni, mmg ak nekad la nk g gak..bia la..so, ptg td aku msg la a few org, kot la ade yg nk join..teringt Cuya gitau mlm td,bg cdngan ajak org itu dan ini bila ak gitau ak ade plan nk g tgok skyfall 007 ng sorang kawan ni..em,menarik gak kan..so aku ajak la a few of my friends yg agak2 sng nk join..mane tau ade yg nk ikut kn..ak ni bkn ape..xsuka plan2,nanti jd lmbt and leceh..rase nk g, trus g,nk buat terus buat..

Amin dh on dh,skali xbleh plak..Banglong nk dtg KL,so die kne tggu Banglong..Banglong plak, bkn nk bgtau nk dtg,padahal pg td msg kot..senget punya abang..

AJ plak.mudh je jawapan : "aku tak tgok cite melayu kat wayang"

Naza plak haruslah xreply

Cuya plak esok xm,mlm ni nk study..

Aku pun,lepas keje terus g KLCC,solat asar..pastu terus g beratur beli tiket..nekad gak nk tngok..sorang pun sorang la..aku dh cek dh kt website..ade yg jam 7.35pm..tu je pun tggl tyangan utk harini..aku xrisau sangt pasal tiket sbb mesti ramai orng tgok Twilight..

bila dh smpi turn aku, dgn kompidentahapdewa, yg jaga kaunter tu tersenyum manis klik utk 2org ang suh ak pilih seat..err, saya nk satu je..hihi..ha, bnyk lagi kosongnya,mase tu 6.55pm dh..aku duk blakang sekali..terbaik dh port tu..dh tebayang dh, boleh tgok ng amannya..

terus aku g surau dulu..magrib jgn lupa..ak dh siap2 bawak telekung yg ak slalu tggl kt opis dh..sbb dh agak dh surau mesti full la..mgrb skng kn awal..then, aku terus naik atas balik..beratus beli air sket..ak ni bkn jns mkn sngt time nonton..tp dh sesorang kn..boleh la kunyah2..ngam2 lps byr, dh terus boleh masuk..

aku punya seat H12,yg ketiga dr tepi..H11 smpi H8 kot,ade satu geng ni..dan sebelah aku pompuan dr geng tersebut..aku bkn nk ajak korang anyam ketupat kt blog ni..tp tu la..biar xcantik tp menarik,jgn cantik,pakai lawa tp xtau adab..aku berangin je ng die..dr nk relax dh teremo dh dr sebelum cite smpi abes cite..

Memula nk duduk tu, sbb hall dh gelap..aku ni blom pkai spec lagi..so aft ak duduk, konon la nk kompemkan..aku tnye la die..nombor seat..memula die ckp 11..then setel la kn..after mcm 30 saat kot..die boleh ckp cmni..

"you tgok sini (smbil tnjuk no seat kt tmpt ltk air tu kn), I 11,U 12..ha kerlass"

then, terus pusing ke sane smbung smbang ng kawan die..apakah..?

ok pun mlas nk layan.suka ati ko la..

Start je cite, start la die ckp xhenti2 smpi la habis cite..kalo setakat bisik2 tu..biasa la kn..ni siap tangan tegawang-gawang sume..mcm2 la..malas aku nk ingt balik ulasan-ulasan yg mcm2 tu..aku ingtkan, g lone ranger cmtu,makin aman,boleh focus..rupanya,makin haru..adeyh..

tak tau la nk ckp cmne tahap bercerita die..smpi aku tau la..yg BF die keje/study kt Switzerland (ak xtau eja n malas nk cek).. dan sebelah die tu BF baru die sbb BF lame die mcm lame sngt kne tunggu..si die cm malas la kn..mcm adela sket kisah die terselit lam IAD ni.. 

bukan aku nk dengar sangt, tp dh sebijik2 masuk dlm telinga aku ni..die sangat suka Aizat...


Ha mlas la aku nk cite panjang2 lagi..kang boleh tulis biography budak tu plak kang..haha..so, korang bayangkan sendiri,cmane berceritanya die td smpi aku boleh tau satu2..ade la jgk scene budget merajuk n gaduh bongok die ng BF die sbb cite IAD ni..xpaham aku..aishh..haha..

abes je cite..aku terus balik umah..

msg Amin..rupa2nya nasib bek die x folo aku sbb Banglong, jam 7 dh smpi..kalo x, masak la Banglong tggu..haha..mau teremo budak tu, terus patah balik Setiawan kang..haha

Sekian untuk hari ini..

Moralnya, Jagalah adab wlau di mana anda berada, bukan sahaja ketika ingin berjumpa bakal mertua tp di tempat awam dan di mana jua..

Penat je radio-radio duk bg pesanan sokmo..HOTfm,SURIAfm..Leeya kalo tak silap aku, pnh ingtkan pasal adab tgok movie ni..


Chempaka,

XOXO

*ha..macam Dian tak ending entry aku nih..haha


P/S: Kita rase kebiasaan yg kita buat tu betul..kita mmg xnampak kesalahannya, kalo tak..takkan kita buat kn..hanya org lain yg sedar..maka, sentiasalah bermuhasabah dan ingat-mengingati.

Friday, October 12, 2012

Pandangan 3D RAMBUTKU



Ha..

RAMBUT..

Mahkota la kan..tak kira perempuan  atau lelaki sebab dia da kat atas kepala.. makanya, mahkota..

Sape yang lagi menjaga rambut..?

Lelaki kah? Perempuan kah?

Aku..??

Haruslah..

Kene terurus,bersih, wangi, sihat..

Sila gunakan shampoo yang betul yer..tapi aku kadang-kadang main rembat je mane ade..

Sebenarnya, perempuan bertudung lagi lebih perlu menjaga rambut..Walau kebaikannya, rambut tak terdedah pada debu, asap dan udara kotor tapi tetap boleh menyebabkan rambut gugur dan bercabang..

Sebabnya..

1. Guna shampoo yang salah

2. Rambut tak betul-betul kering, dah ikat and sumbat dalam serkup

3. Tidur dengan rambut terikat

4. Mudah berkepam bila berpeluh..

Makanya..berbaliklah pada yg no 1..

Tolonglah hindari yg no 2..boleh guna hairdryer kalo ada..tp jgn amalkan sngt, kesan haba tu boleh menyebabkan kutikel rambut pecah..cara terbaik..sila bangun dan mandi AWAL..yer..sangat2 perlu..boleh juga mandi tanpa basahkan rambut..macam pagi2 nak g keje or kelas tu..xyah basahkan..mandi yg malam tu basahkan la..tapi kurang praktikal untuk yg jenis sakit kepala bila xbasah rambut..hihi

Kalo yang tak bertudung plak..

Rambut cepat kering

Kalo warnakan terlalu kerap, cepat rosak
Jangan ikat terlalu kuat

Xboleh selalu perm or blow


Ha, paham semua..kalo hadapi masalah rambut gugur..penyelesaian nya..TAK TAHU..haha

Tapi, boleh try potong rambut menjadi lebih pendek.. carik shampoo yg betul sbb kadang2 shampoo yg anti ketombe ni boleh menyebabkan rambut gugur..

Kalo ada TIPS lain..sila SHARE yer..hihi


Ni.. aku nk tunjuk rambut terbaru….selepas potong..

Kita bagi pandangan DEPAN,BELAKANG,KIRI dan KANAN….

-

-

-

-

-

-

-

-

-





-




-




-



-


-


Ini dia..

Permintaan abah pada HASIF kalo nak duit belanja..rambut panjang sangat..nk buat ala-ala tomok+Kpop..amik ko..abah terus cut duit belanja..

Kata abah, potong rambut dulu dan tunjuk prove dulu..baru boleh bg duit belanja..

Tak kesah la nk MMS ke, nak wassap ke, video call ke..FB ke..pilih la mane2..asalkan dari semua sisi yer..

Makanya, pagi td, dia pun upload la..ha..mam and abah pun telah berkomen2 untuk cek QC..haha..

Macam-macam..

Teknologi ni Indah juga yer kalo kita pandai manfaatkannya..






p/s: Saya bertudung..!! Kalo aku try2 bukak balik,xyah tunggu org lain..tuan empunya rambut kt atas ni yg kejar aku dulu..haha..

Wednesday, September 26, 2012

Proton Service Centre Setapak :)



Wah..

Mcam impress and macam suka..

(>_________________<) hihihihihihi


26th September, 2012 ( 5.00 pm)

Just received a call from Proton Centre Setapak.

The guy tanye condition kereta after service..If theres any probs, die suh pegi kt tmpt diorng balik dan jangan pegi pusat service lain..

Katanya, ada warranty 3 Months or RM10,000. Just bawak invoice yg aritu.

So, aku cakap la xde..so far everything ok but if in the coming 3 months ade problem,mmg aku pegi la..


Ape yg menariknya..

After 5 days, diorang call utk follow up.. Okeyh, aku tau korang akan cakap..

”Memang sume Pusat Service mcm tu pun..”

Yela..tapi aku kn mcm jakun,before this..abah yg anta pegi Pusat Service plus kete tu jarang ade major probs.. So setakat after 5000 KM, g tukar minyak itam tu..pegi je Shell, beli then bawak g bengkel mane2.. tukar viper..yg tu sume standard la kan..after certain period mmg kne tukar..

Rasanya this is the second time, si Oren tu kne refer kt Proton Service Centre..

1)      Mase still ng Mama, mati tetibe  then xleh start..aku xsure probs die time tu.. So, call la Proton I-Care..jap je terus sampai.. Tu kate mama la.. aku xde kt umah pn time tu..

2)      Yang ni la.. 5 hari lepas  sebabny, 2 minggu sudah, ntah macammane Hasif nak parking area umah Abg Yil (g raye2) tu, horn bunyik macam xnak stop gitu..aku agak kalo nenek melatah, harus  terlondeh kain,terlompat2..ha.. Pastu, nasb baik la ade org2 pakar tolong bukan box depan tu senyapkan horn tu.. Bila nak balik tu, baru realized, ade bunyik2 yg macam plastic  berlaga ng wayar kt stereng, ntah pape ntah..pastu ter effect volume controller kt stereng.. Tu yg pegi refer kt Pusat Service terus..sbb kate abah..

“Kete die, die tau la ape probs sbnar..terus anta proton senang”

Begitulah…


So aku nak bagi tips sket la kalo sape2 nak g service dkt Proton Service Centre yg memang banyk kt Malaysia ni..

Before aku anta kt setapak tu, aku memg dh search dulu la..kt mane ok kn..haruslah kan..

Ni aku share LINK list of Proton Service Centre:

# Mutiara Damansara :: Not recommended sebab from komen2 org yg penah pegi, MAHAL + SERVICE LEMBAB+ TAK MEMUASKAN

# Kelana Jaya :: Dari ape yg aku search, yg ni paling ok..SERVICE CEPAT + HARGA OK + FRIENDLY (harusla aku carik yg area Kl/Selangor je sbb tu yg paling dekat..hehe)

# Setapak :: Yang ni aku buat special entry k..aku cite satu2.. tggu la yer..


So, aku puji la cara diorng follow up tu..kita jadi confident and rase nak pegi lagik..even mahal sket la dari bengkel biasa..



ni Mutiara Damansara punya tp suma pusat service cmni la lbh kurang wajah die..hehe







P/S:: Name orang Proton yang call tu Shawal..Dah besar dah..tp Mekanik yg baiki tu cute...haha..

Wednesday, September 19, 2012

Aisya's WED

Skang dh abes bulan syawal..

Tapi kadang-kadang ade lagi yg xabes2 buat open house which aku rase xsalah pun..

Buat open house yg mcm buat mkn2,pastu ajak kawan2..which is sangatlah bagus..waktu lain mgkin xde mase,dh alang-alang lepas raye..terus la buat..betul tak..?

Ape yg sinonim dgn raye..mestila orng kawen..
dan banyak jemputan yg aku dapat,dan ade yg xdpt hadir..

Terutamanya PAIH- classmate mase zaman hingusan..

for Paih,

"sorry aku xleh g wedding mu, sbb ade kt kl..mmg dh plan utk balik..tp parent aku g Sarawak plop..so, aku balik pun xde siapa2 di rumah..plus,sape nok amik aku bila aku sapa kekgi..wawawawa..tp dun worry, insyaAllah raye aji aku singgoh la umoh mu jap..ato adioh..hehe.."


Mggu sebelumnya, aku berkesempatanla g kawen Aisya..one of my kawan kt UIA terchenta.. dan pg Majlis Nikah jugak pade malam sebelumnya.. which is unplanned..hehe...

Tiba2 si Taca Cata ajak pegi, dan bila sume dh on..die ckp die maybe tak boleh plak..then, tgh syok2 mkn Pecel kt umah aimi, die kol..aku dh otw..ha..tu dia..maka sume pun pg tanpa mandi+ baju keje..kecuali Taca la..die dari umah..

 Sebab LRT yg mcm siput-sedut-banyak-problem..so, ktorng sampai kt Masjid Salehuddin aka Masjid Taman Melati dh lambat..right after akad nikah..huhu..dtg trus g mkn2 tu.





Sweet kan..


Taca cakap " Nadz, nape ko jauh sngt..cacat gamba.."


Aku jawab " sbab die laki org.." (dalam hati..sbb aku tau aku 'wangi' sangt xmandi lagi..haha)

Esoknya, ktorng gerak awal gak la..sbb nk g beli hadiah dulu..then terus g Masjid,kali kt dewan plak..ktorng smpi tu..Fauzan dah ade and jmpe la a few kawan2 yang lain..

suka okeyh baju die

Taca suh sume pakai Pink..ni la hasilnya *fenin

Aminn~

Sila focus akak kt blakang..hehe
 After that, ktorng pg umah Zati AMT or budak-budak ni panggil die Kak Z.. G umah family zali yg mmg kt Taman Melati gak..mcm lameee snagt xjmpe..borak smpi lupa orng sekeliling,lupa nk snap pic...

Then, teruskan beraya terus..

Destinasi: Dato' Keramat ---- Umah Abang An

Mmg Jem-Tuna-tart-nenas la..sape suh lalu setiawangsa kn..amek ko..padan muka..huhu..800M pun nk dekat 40 Minit..ko jalan kaki lagi cpt sampai.. So balik,ktorng lalu duke..10 minit dh sampi umah..

Untuk Cuya~ dia suka no Platnya






Ni semua sbb dh salam-salam nk balik sume..baru teringat..xamik gamba pun..so, gamba Abg An tiada la ye..ktorng je la posing perasan-perasan..sbb die dh off ke Masjid..

Tima kasih banyk-banyk..makanan banyk giler dan sangat best..!! TERBAIK!!..





P/S:: Tak cukup Pink lagi ke..?..dh pink la tu kan..

I'm wearing Pink today..*dush2..baju yg Eza paksa suh beli suatu waktu dulu..

Wednesday, September 12, 2012

keRINDUan Melampau

Orang kata..

Tempat jatuh lagikan dikenang...

Inikan pula tempat menimba pengalaman dan mencari jati diri...


sangat-sangat rindu pada 

tak tau la nak cakap cemane eh..

Die macam ada satu perasaan yg kosong gitu..

Something yg jd life kita for years tiba-tiba kne hadkan dan terbantut untuk buat..

Damn..


Jangan salahkan masa tp salahkan diri sendiri yang tak cari masa tu..
*Dush*
arghh..stress plak rase..mcm xleh trima knyataan plak dh lama
tak ke sana..
tak hang out with friends there
tak same2 in a circle brainstorm something for ummatic mission

Tau ape je aku boleh buat bila rindu tiba2 mcm ni..

Tgok CENSERVE TV mcm nk tembus pc..
Pastu gelak sorang-sorang
nangis sorang-sorang
haha..
*biul*

"knape..tak percaye aa?" (gaya iklan tv3)

sila percaya sume..

korang xpenah rase..
mungkin korang rase aku mengarut..
tp tula..
tu la yg aku rase sekarang..



 okeyh..
fuhh..





p/s: lame tak jmpe bukan beerti lupa..sentiasa di hati..sentiasa dalam doa.. :)






 


Thursday, September 6, 2012

Arah & Udara

BERUBAH ANGIN..
KE ARAH DAN UDARA..
 
"Ku lalu ke arah itu, dan udaranya kotor;
Kerana orang orang di situ waktu subuhnya dalam angan;
Waktu zohornya dalam makan;
Waktu asarnya dalam jalan;
Waktu mangribnya dalam tidur;
Dan waktu isyaknya dalam hibur;

May Allah bless.."
( Hazeeha Ibrahim,2012)
"Ku lalu ke arah itu, dan udaranya kotor;
Kerana orang orang di situ waktu subuhnya pada bantal;
Waktu zohornya pada pinggan;
Waktu asarnya pada kaki;
Waktu mangribnya pada mata ;
Dan waktu isyaknya pada tv;
"Ku lalu ke arah itu, dan udaranya kotor;
Kerana orang orang di situ waktu subuhnya ke awan terbang;
Waktu zohornya ke mulut dan perut;
Waktu asarnya ke mana-mana;
Waktu mangribnya ke mimpi indah;
Dan waktu isyaknya ke riang tawa;
"Ku lalu ke arah itu, dan udaranya kotor;
Kerana orang orang di situ waktu subuhnya hanya bila jaga;
Waktu zohornya hanya bila sempat;
Waktu asarnya hanya bila ingat;
Waktu mangribnya hanya bila perlu ;
Dan waktu isyaknya hanya bila rajin ;
"Ku lalu ke arah ini, dan udaranya nyaman;
Kerana orang orang di sini waktu subuhnya dengan syukur;
Waktu zohornya dengan ikhlas;
Waktu asarnya dengan ketaatan;
Waktu mangribnya dengan kusyuk;
Dan waktu isyaknya dengan  doa;
"Ku lalu ke arah ini, dan udaranya nyaman;
Kerana orang orang di sini waktu subuhnya dengan hati;
Waktu zohornya dengan jiwa;
Waktu asarnya dengan roh;
Waktu mangribnya dengan nyawa ;
Dan waktu isyaknya dengan jasad;
Untuk redha ampun;
Untuk hanya yang SATU"
5 Waktu itu BERAT kalau kita meRINGANkan;
5 Waktu itu RINGAN kalau kita memBERATkan;
5 Waktu itu SENANG kalau kita meMUDAHkan;
5 Waktu itu SUSAH kalu kita memPAYAHkan.

Inspired by panas dan terbang
 
Arah dan udara sama dengan pelangi dan awan :)
 
P/S: Kata seseorang.." siapa pun kita,sejahat mana pun kita, solat jangan tinggal"

Wednesday, August 15, 2012

MOOD Raya

ini bukan mood raya

ini mood MALAS KERJA

sebab:

# hati dh kt kampung halaman

# rase mcm sume keje nk smbung lepas raya/ bg jer kt org lain..okeyh,kejam!

# Cikgu-Cikgi dah last day dh arini..esok cuti

# Adik-adik dah kol
" Kak, nanti kita balik pukul brape..?"

# Housemate dah sorang-sorang balik


Ini bukan mood nak raya, tapi mood nak cuti..
Sebab memang dah tau dah balik JUMAAT-2 hari sebelum raya-
tapi..

kalo dapat duk umah..kemas2..basuh baju
nikmatnya..

Esok sempat lagi ni,
pegi carik barang yg sedara-mara kirim ni..


OWH, wahai boss..after lunch saya dh xnak buat kerja kecuali urgent matter..

-SEKIAN-





P/s:: dh 26 Ramadhan dah..ujan plak kt KL ni..cmne nak balik ni..cmna nak g bukak pose ni..huhu

Thursday, August 2, 2012

Kejarlah Lailatul Qadar

“Carilah dengan segala upayamu malam Lailatul – Qadar pada malam-malam yang ganjil daripada 10 akhir dalam Ramadan”-Hadis riwayat Iman Bukhari r.a.


Petua Imam Ghazali dan Ulama dalam menentukan malam Lailatul Qadar:

Jika awal ramadhan jatuh pada hari:

I) Ahad atau rabu  malam qadar dijangka berlaku pada malam 29 ramadhan
II) Isnin - malam qadar dijangka berlaku pada malam 21 ramadhan;
III) Selasa atau jumaat - malam qadar dijangka berlaku pada malam 27 ramadhan;
IV) Khamis- malam qadar dijangka berlaku pada malam 25 ramadhan;
V) Sabtu- malam qadar dijangka berlaku pada malam 23 ramadhan
Tanda-tanda malam Lailatul Qadar:
 
1) Malam itu tenang, tidak dingin dan tidak panas;
2) Siangnya cahaya matahari warnanya pucat;
3) Pada malam itu malaikat jibril akan menyalami orang yang beribadat


a. Pada malamnya keadaan bersih dengan cuaca tidak sejuk dan tidak pula panas.
b. Malamnya tenang yang mana terang dan angin tidak bertiup sebagaimana biasa dan awan agak nipis.
c. Malamnya tidak turun hujan dan bintang pula tidak bercahaya seolah-olah tidak timbul.
d. Pada siangnya pula matahari terbit dalam keadaan suram.


Pernah kita terfikir, kenapa dalam banyak-banyak malam,satu malam di bulan Ramadhan yang dipilih untuk menjadi Malam yang lebih baik dari seribu bulan?

Pernah kita terfikir, kenapa dalam sebulan bulan Ramadhan, sepuluh malam terakhir yang dipilih?

Pernah kita terfikir, kenapa dalam sepuluh malam terakhir, antara malam-malam ganjil yang dipilih iaitu malam 21,23,25,27 dan 29?

Jujurnya, belum pernah lagi betul-betul mencari sebab dan jawapan untuk persoalan tersebut.

Yang aku yakin cuma satu...

Sebab ALLAH MAHA PENYAYANG dan MAHA PENGAMPUN
Sebab ALLAH sangat sayangkan hambaNya.
Sebab ALLAH telah ikat semua syaitan pada bulan Ramadhan.
Sebab ALLAH dah jadikan bulan Ramadhan bulan ibadah
 supaya ibadah kita tak terganggu dengan bisikan syaitan..

Sebab ALLAH nak hambaNya tak lalai dan memperuntukkan sebaikNya peluang beribadah di bulan Ramadhan
Supaya dalam 10 malam terakhir itu, kita tak terlalu teruja dengan sambutan 1 Syawal dan tak pernah melupakanNya.

Sebab ALLAH nak menyenangkan hambaNya, sekurang-kurangnya hambaNya dah tau malam Itu adalah antara Lima Malam dalam 10 malam terakhir itu

Sebab ALLAH tak nak setiap hambaNya terlepas Malam yang lebih baik daripada seribu bulan. 

Semoga kita semua bertemu dengan Lailatul Qadar dan tidak mensia-siakannya, ameen. 






P/S: Syukur ya Allah,kurniakan aku teman-teman yang sentiasa mengingati aku untuk sentiasa mengingatiMu. 

Monday, July 30, 2012

Iftar- Family Gathering di 'Perantauan'

Kisahnya...

9 Ramadhan 1433 bersamaan 29 July 2012

 4.10pm (Car Wash)

1 message received: " Kak, g umoh ayoh ngoh arini..buka pose sane..nok g ng ktorng ke nok g sndiri.."

Msg replied: " g ng kak na la"

Message received: " forwd from ayh ngoh..bawak hasif lalu.."

Msg replieh : " Hasif kt kolej la..marem dop kabo awal2,bleh bwk balik"
                      (Hasif kt kolej,semlm xbgtau,if then, boleh bawak terus die.)

Message received: "before 6 sampai umoh kakna"

7.00pm ( Arrived at Putra Palm, Putra Height,Subang)

Lauk-lauk dah full meja, sejadah dah bentang kat ruang tamu..salam ng suma yg ada (Adik-Adik,ipar duai dan anak-anak sedara Ayh Ngoh and Che Ngoh yang ada kt KL/Selangor) ... Then pegi dapur...

Wah..ada banyak kuih muih,puding dan bubur lambuk!! Semua Che Ngoh Masak okeyh! Sorang je die buat semua ng dibantu pembantu rumah die yg aku tau mmg xtau masak..

7.35pm (yg penting dah berbuka la..hihi~)
Dah hidang semua makanan dan air SOYA + TEBU..waktu berbuka pun tiba..light2 dulu la kan..

Baca Doa + Sebiji Kurma

-
-
-
-
Yeah!! semua serbu BUBUR LAMBUK kampung baru TERENGGANU
ni terbaik dari ladang ni,even daun-daun xbnyk sbb xbnyk semak samun kt KL ni tp terbaikkkk..

kalo yg kt kampung baru tu, tekak terengganu aku memang xleh terima la..dengan ada carrot la..jagung la..adoyai..


Then, semua solat jemaah..pastu ape lagi..MAKAN....

Ni aku share lauk2 nya yer..sorry la,syok sangat semalam bateri ph lip-lap semalam..xdapek nak share photos..tp ni aku google banyk gambar la..bg korang tengok..bagi meleleh sket ayaq liuq..

*sume gambar dr Google image















Aish..semalam lagi syok..lauk-lauk semalam semuanya stim and masak dengan lemon and mangga and serai..

Ada plak Tempoyak, Budu, Belacan.

Masyuk habis la..

Desert2 banyka lagi semalam,tp aku dah lupa dah..

Yang penting....

Memang terangganu la semalam..makan lauk pauk kampung di 'perantauan' la katakan..
kalo korang perasan, ada lima jenis ikan..
- Cencaru
-Bawal
-Terubuk
-Pari
-Kerapu

dan

2 ketul je ayam bakar

Bila semua dah melantak..dah kenyang..ayam tu masih berbaki seketul setengah..
Sangat Terengganu..ayam ni tak pandang la..haha

Semua sold out..semua tapaw bubur lambuk..bulan puasa tanpa bubur lambuk mmg xsah la..bkn terengganu namanya..hehe

Desert semua SOLD OUT

Then,solat dan bergerak balik ke rumah masing.

After aku hanta adik aku kt UIA, aku sampai umah dalam 11.30pm cmtu..
aku plak yang Black OUT..haha

Rumah tu ada ahli baru skang..Saloma, Berry, Apple

Cute mutenya..
nanti bila-bila aku pegi lagi..aku share photo2nya..



Salam Ramadhan :)

## Al-Faatihah buat Allahyarhamah Hjh Esah Binti Warso, Ibu Mertua Chesu yang telah kembali ke rahmatullah pada 29 August 2012 bersamaan 10 ramadhan 1433 jam 9.30 PM.



P/S: Pelik bila radio, shopping mall dah mula siarkan lagu raya..sejak 2,3, hari lepas dah..bukanke,hanya dibenarkan untuk disiarkan selepas 15 ramadhan..?? Kejarlah Ramadhan sementara masih berpeluang..Walau diri pun kadang-kadang leka..Kuatkan lah hatiku Ya Rabb.


Thursday, July 26, 2012

Malaysian Habits

Ramai yg meng'update' di FB, twitter dan blogs about this issue.

Ceritanya....

The Star baru-baru ni, selama dua hari berturut-turut, FRONT PAGE ko..cakap pasal Malaysian Habits ni.

The Star 24rd July,2012

 Rotten Shopper atau dalam bahasa mudahnya 'Tabiat BUSUK Buruk Pembeli'

 1) Mencuba makanan yang belum dibayar.

# Masa adik-adik aku kecik dulu-dulu,diorang suka buka anggur dengan Vitagen bila pg beli barang dapur tau, so, mama aku akan suh aku pegang packaging tu yang ada Barcode tu sbb nanti nak scan..Adik-adik aku ni senget sket..tang-tang tu gak nak makannya..So, bila smpai counter, cashier tu akan scan dan mama pun bayar,tp makanan dah sold out..ish3..

2) Mencuba pakaian dalam [euwww..haha]

3) Tekan/Jentik/Penyek Buah Buahan

# ak pernak buat ok..tp xde la mcm dlm gambar tu..tu kejam sngt..bila keti beli buah,mesti kite nk yg elok kn..yg pejal cantik mulus je..so,rase2 la..carik yg xlebam.. [err,aku termasuk la ni..ish2]

4)  Tukar tanda harga barangan/makanan


# mcm tak percaya je ada manusia mcm ni..mcm xditerima akal kan..smpi skng,aku fikir lagi..sanggup tu..hmm


5) Tambah barangan/makanan selepas timbang

# Yang ni aku yakin ada tp sangat jarang la aku rase..yg aku pernah nampak..bila after timbang,mgkin harga mcm xbest kan..pastu bukak plastik,kurangkan and timbang balik..even mcm kurang menarik sket perbuatan tu kan..tp better than,ambik terus and xbayar kan..


Soalan aku pada yang membaca....


Pernah tak korang amik barang/makanan yang korang rase nak..pastu dah pusing-pusing satu pasar raya tu..rase xnak plak..dah nak queue up dah ni..orng plak ramai kemain..nak anta balik kat rak,malas nak patah balik..so korang letak je senyap2..elok-elok kat mane2 je rak paling dekat,xkira kat mane-mane pun..?

AKU: Of Course!! ish2..



Even aku rase ade mcm.."bia betul ada org buat mcm ni, ntah-ntah org paper ni saje je..nak konon-konon buktikan kita antara top 40 paling xberetika.."

tapi

ini lah yang dilaporkan.

Ce Muhasabah diri kita..Kita golongan yang mana..kalo ade, mgkin ni dah tiba masa kita ubah..:)
Amik berkat Ramadhan ni



P/S: Allah datangkan hidayah dengan pelbagai cara, antara kita sedar atau tidak je dan antara kita nak grab the chance yg Allah bg ke tak..Allah kan Maha Penyayang..

Tuesday, July 24, 2012

Time for Kenny Rogers

Salam 5 Ramadhan 1422h

hehe..

Puasa la seronok bercakap pasal makan..
Ni hasil kunjungan aku and Cuya ke Kenny Rogers The Mall

Alkisah kita nak makan-makan so tengok menu kt front desk tu,tgok rege die..[haruslah tgok rege kn..buat xckup bdget,mau pakai cantik2 terus jd tukang basuh pinggan..]

'ok, pass! still within budget'

sebab tengah lapa
GRAB sume yg berkenan..



1/4 Ayam with 3 side dishes-kita boleh pilih..

- Mix fruits (dah licin awal2)
- Kentang Putar
- Pasta dan sayur2


Meatballs with 3 site dishes jugak

- Rice [haruslah!!]
- Mix vege
- Mix fruits [juga sudh selamat~]

+

Muffins with Chocolate and Vanilla flavour


Nak senang, ktorng pilih set je..each meal mcm kt atas tu RM 17.90 inclusive muffins yer..



For drinks pulak..air suam and ice lemon tea je..

Berkenan jugak tgok ice blended etc kt menu tu..
tp mmg dh kenal sngt diri sendiri yg xkuat sngt minum air mase mkn ni, setengah jam lepas tu baru bleh minum,kalo tak perut mcm ade bende pelik je..huhu

Dan..

memg pilihan yg tepat sbb smpi dah habis melantak pun..air msm tu gak..abeslah separuh gelas..kalo tak,membazir je..beli ice blended belas2 ringgit minum seket..
xkn ko nk tapaw kn..nanti waiter tu buat muka pelik plak, kalo aku tibe2...

"Encik, nk tapaw air ni..tq :)"

Dah mmg 'stendet' la kn, org kite..kalo masok kedai2 mcm ni..bdget exclusive sket la..budget jaga tatasusila kn..
ce ko g kedai mamak..milo ais tak abes pun ko tapaw..

ish ish ish..


So, Sume skali xsmpi RM50..sbb aku ada Berjaya Card, so pakai la..budget nk tmbh points..bayar pun ala2 mcm pkai kad credit ko..haha..gedikks sangat..


SELAMAT BERBUKA!

* arini 7.30pm







P/S: owh, kalo ng famili,kalo mkn mcm sepinggan 20-30 hengget,pastu ade yg tak abis,mmg ktorng akan tapaw..hehe~

Susah nk ubah mentaliti org kan, sbb kita tak pernah belajar nak respek dan hormat cara orang. Kita terlalu hidup dgn pandangan org,takot org fikir, takot org cakap..hmm..