Nuffnang Ads

Tuesday, November 29, 2011

JODOH DARI TUHAN


jodoh daripada tuhan..??? memangla kan..ape nk kecoh2..

jodoh dari tuhan!!

jodoh memang daripada tuhan tp kita umatnya kne mencari..camne yer..??


panjang aku nak cite untuk entry kali ni..kalo agak2 tak menarik..sila stop reading dan carik topik lain..tp..share la kt orng len..mane tau ade yang nak baca...

bila bukak FB,bnyk gambar2 tunang and kawin yg diupload kawan2 dan teman2..tak kurang yg bakal jd ibu ayah..juga bnyakkk invitations yg menanti..memang banyk..tak terpergi sume..baru terasa..owh..aku dah besar..dh layak berdikari dan memberikan rasa bergantung pada yg asing..pada siapa nak sandarkan rase kebergantungan tu..?(selain Allah yang satu)...sudah tentu pada si Jodoh Dari Tuhan..

minggu lepas aku dapat satu mesej dari seorang teman..

message received..from Aisha
" Nad,4 Dec nanti Aisha tunang..dtang tau..ajak Kamil skali"
(Aisha & Kamil,teman2 baik aku dalam INSPIRE)

"wah..sha..tahniah! excitednya.."
"Aisha pun xsangka..kenal die sekejap je..terus tunang..Jodoh dari tuhan.." "tu la kan..insyaAllah ktorang pg..:)'

Dua hari selepas tu, aku berkesempatan ng seorang teman yg same2 nakal since matric lagi..sem ni blom sempat keluar dan spending time together lg..so, satu hari ni..ktorng klua dan dia kenalkan aku dengan bakal suaminya..yang pasti bukan boyfriendnya yg dah 2 years diorng dating..surprised!

ceritanya...

"teyn, aku nk kawin bulan 6 tahn dpn..aku btau kt yg rapat2 je..tak tunang pun" "pergh..x sangka babe,ko dh nk kawen..ng sape..?" "ng Daus,jap agi aku kenalkan.." "dh bape lame ko knl die..bla bla bla...."

the conversation went on..mcm2 story la kn...sampaila...aku tanya...

"ko yakin ng die..?ko sayang die..?"

"aku blaja sayang die..kalo die tggl aku pun..aku still x rase pape..tp aku yakin yg die jodoh terbaik aku..Jodoh Dari Tuhan"

Jodoh Dari Tuhan...dua2 perbualan ni..buat aku berfikir..dalam2..senangnya mereka buat kptusan..mane datang keyakinan diorng..kate orng..bila kita alami,then kita rase..yeke...?macamana kita nk pastikan yg kita rase tu is a sign..?..sejujurnya..aku risau..takot aku ditakdirkan untuk tak dapat berasakan kemanisan jodoh..ditakdirkan seorang tanpa si kebergantungan...

Kata Banglong, ---doa banyak2..InsyaAllah..

Kata Eza, --- Blaja menerima Teyn,jgan sampai Tuhan tutup terus pintu hati ko..

yer..dan skang..aku berdoa untuk diberi petunjuk dan pemahaman..aku buka hati untuk memberi ruang pada yang asing..mudah mudahan..
Dalam Teksi pakcik teksi (UIA Gombak---> JJ Wangsa Maju)

" ni nk pegi dating ke.."

"eh,xla pakcik.."

pakcik tu pun..bercerita macam2..till..

"dlm hidup ni kita mencari pengalaman,dalam campus..kamu menuntut ilmu untuk bekalan..tp kt luar kamu mencari pengalaman..berkawan la seramai mana..kawan lelaki ramai2..xape..kalo ade yg tanya..bla bla bla...."

"tp ingt 3 benda..1) jgn mudah percaya..bkan xboleh..tp jgn mudah pcaya..2)Jgan berharap terlalu tinggi... 3)aku tak ingt..huhu..sbb otak dh melayang ke mane2,mencerakin tiap patah kata pancik tu..huhu"

"kamu 2 orng pmpuan,pakcik sorang lelaki..pakcik bukn nk menangkan lelaki..tp sume di hujung 5 jari kamu..kamu ibarat kunci teksi..lelaki ibarat teksi..kalu kunci tak dihidupkan..xbejalan teksi..kamu paham maksud pakcik kn.."

"carila pengalaman..selagi belom kawin..die belom milik kita..carila jodoh yg terbaik..Jodoh dari tuhan"


.................................

terdiam kau...Jodoh dari Tuhan..terngiang2...complicatednya nk pastikan itulah ,dialah Jodoh dari tuhan itu..tp kalo tak cuba..tak tau kan..kalo tak bgitau..tak tau kn..semoga kita jumpa dengan yang dimaksudkan Jodoh Dari Tuhan...

aku suka ayat dlam filem Syurga Cinta----> sila la tgok balik..kt Youtube pun ada..Jodoh ada tiga..kata atuk dalam filem tu...




p/s:: Ya allah..mudahkanlah urusan aku yg satu ini..kalo dia datang kali kedua..adakah dia orng asing itu..aku mengharapkan seorang yg Jodoh Daripada Tuhan





3 comments:

Suria Pelangi .. said...
This comment has been removed by the author.
Suria Pelangi .. said...

Cuya nk suh nadz dgr lagu ni...
"Istikharah Cinta" - Sigma
Lagu ni best!!
Setiap rangkap liriknya diibaratkan mcm doa, smbil nyanyi2 tu berdoa la skali.. cuya suka dgr bnyk kali..
Semoga Nadz mudah dpt jodoh, dan pilihan yg tetap tu kekal abadi selamanya.. 1 nama tu akan hadir jugak akhirnya.. cuma mungkin skrg ni belum masanye.. ^__^

nadz_teyn said...

tq again cuya..
bila semua orng bertanyakan soalan yg satu tu bnyk2 kali..bila teman2 sume dh bertukar status..tu yg kadang2 risau..takot Allah dh tak janjikan jodoh di dunia..